Kiedy najlepiej wysiewać kukurydzę?
Każdy rolnik wie, że czas prowadzenia prac na roli ma ogromne znaczenie dla jakości plonów i ich obfitości. Zastanawiasz się, kiedy wysiewać kukurydzę? Sporo będzie tu zależało od tego, na jaką odmianę warzywa się zdecydujesz i jaką technikę wysiewu zastosujesz. Standardowo jednak w kalendarzu rolnika okres wysiewu kukurydzy przypada na II kwartał roku. Dowiedz się więcej na ten temat!
Popularne odmiany kukurydzy
Wyróżniamy wiele odmian kukurydzy, ale w naszym klimacie najlepiej rosną słodkie Golden Bantam o miękkich ziarnach oraz Martek F1, którego cechą charakterystyczna są duże kolby. Z uwagi na wysoką jakość plonów, jakie oferują, w Polsce można też wysiać odmiany Marika, Sweet Perfection i Early Bird. Obfitość plonów, jak również smak warzyw zawsze zależy od warunków, w jakich są uprawiane, stosowanych nawozów i metod.
Warunki i sprzęt do uprawy kukurydzy
Aby mieć pewność, że plony będą obfite, a smak warzyw niezapomniany, trzeba wcześniej zadbać o miejsce, gdzie będą one uprawiane. Dlatego istotne jest, czy kukurydzę będziesz wysiewać do ziemi w doniczkach, a potem przesadzać rozsady do ziemi, czy od razu umieścisz je w miejscu docelowym. Tu sporo zależy od charakteru upraw – czy są one hobbystyczne, prowadzone na własny użytek, czy przemysłowe na większą skalę. W tym drugim przypadku uzasadnione jest stosowanie maszyn takich jak siewniki do kukurydzy, aplikatory nawozów (często 2w1) oraz skrzynie transportowe do ciągników.
Uprawa i zbiór kukurydzy
Jeżeli chodzi o wysiewanie kukurydzy to najlepiej zrobić to w II kwartale roku kalendarzowego:
- na przełomie maja i czerwca siew nasion bezpośrednio w ziemię,
- na przełomie kwietnia i maja siew nasion w doniczkach, a potem przesadzanie do ziemi.
Kukurydza ma konkretne wymagania glebowe. Potrzebuje gleby żyznej, wzmocnionej nawozem mineralnym, a na koniec jeszcze odżywką do roślin ogrodowych.
Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione i w miarę możliwości osłonięte od silnych wiatrów. Rośliny zapylane przez przenoszone pyłki siejemy w większych grupach – odległości między poszczególnymi rzędami powinny wynosić mniej niż pół metra.
Nasiona umieszczamy na głębokości około 4 cm. Ważne, aby gleba była sucha, ale w głębszych warstwach pozostawała wilgotna. Z uwagi na wymagania kukurydzy można spotkać coraz więcej upraw, w których warzywa są wysiewane i hodowane pod foliami. Zapewnia im to wyższe temperatury i mniejszą ekspozycję na wiatr, czyli lepsze plony.